У Дрогобицькому ліцеї №2 провели тренінги з домедичної допомоги та військової справи

14 та 15 вересня у Ліцеї №2 Дрогобицької міської ради для учнів 10-11 класів провели тренінги, під час яких старшокласники ознайомилися з азами домедичної допомоги, стрілецької справи й основами управління БПЛА. Ініціатором та організатором заходу виступив Центр готовності цивільних (ЦГЦ).

Учні залишилися задоволені й з нетерпінням очікують продовження, адже до них приходили справжні військові, фахівці своєї справи із бойовим досвідом, які зуміли викликати в молоді непідробний інтерес.

Як розповіли МедіаДрогобиччина в Дрогобицькому представництві Центру, навчати цивільне населення безпекових правил поведінки та військового вишколу є основною ціллю їхньої дільності. Організовувати тренінги на Дрогобиччині Центр розпочав ще з липня, за цей час бойові інструктори і медики з Нацгвардії, ЗСУ, а також фахівці з ДСНСУ проводили навчання для трудових колективів кількох підприємств. Однак особливу увагу планують приділяти молоді.

“Ми часто говоримо про безпекову модель Ізраїлю, який живе в умовах постійної воєнної загрози, однак забуваємо, що там питанням безпеки на державному рівні займаються, починаючи ще з дитячих садків. У нас в цьому плані велика прогалина. Наші діти у переважній більшості не знають основ тактичної медицини, не мають навичок домедичної допомоги, не знають як себе потрібно поводити під час вибухів та завалів, як розпізнавати вибухонебезпечні предмети і як діяти у випадку їх виявлення тощо. Саме тому, з початком навчального року, ми взялися організовувати тренінги бодай для старшокласників. Почали з одного з найбільших ліцеїв Дрогобича, адміністрація закладу в особі директорки Лариси Панькевич охоче пішла на співпрацю. Також плануємо проведення таких тренінгів у Ліцеї №1 та інших навчальних закладах. Але і про дорослих не забуваємо – вже вкінці місяця заплановано тренінги для працівників Дрогобицького педуніверситету. Ну, і звичайно, плануємо й надалі продовжити співпрацю з ліцеєм №2, зокрема долучитися до облаштування безпекового класу”- розповіли в Центрі готовності цивільних.

Директорка ліцею №2 Лариса Панькевич у коментарі МедіаДрогобиччина розповіла, що вітає такі заходи в навчальному закладі й вдячна організаторам та інструкторам, оскільки вони не просто організували і провели навчання, але й принесли з собою все необхідне для тренінгу, чого ліцей наразі не може забезпечити.

“Звичайно, ми плануємо облаштувати безпекові класи.  Але здійснювати роботу зі створення таких класів навчальні заклади можуть лише спільно з ДСНС, для цього необхідна відповідна матеріальна база. Тож тут не лише від нас залежать терміни виконання. Такі класи безумовно потрібні. Але в умовах воєнного часу маємо думати масштабніше. Моєю мрією є створення в Дрогобичі Центру національного виховання для школярів, де б надавалися уроки Захисту України для молоді усього міста. Такі Центри вже працюють у Львові, вони мають потужну матеріальну базу, а навчання проводять бойові інструктори, що дозволяє робити заняття ефективними та цікавими для учнів. Туди вкладено чималі кошти (приблизна вартість облаштування такого центру – два мільйони гривень, – ред.), але навчання в таких центрах – це не згаяний час, а вміння, які будуть потрібні протягом всього життя”, – розповіла Лариса Панькевич.

МедіаДрогобиччина також поцікавилася, яка ситуація з облаштуванням безпекових класів на Дрогобиччині загалом. Як нам повідомили в Дрогобицьке РУ ГУ ДСНС України у Львівській області, всього в Дрогобицькому районі такий клас відкрили у трьох освітніх закладах району – це Ліцей №1 Дрогобицької міської ради, Бориславська санаторна школа та Меденицький ЗЗСО І-ІІІ ст. До кінця року планується відкриття в Трускавецькій школі №3 та Східницькому ЗЗСО І-ІІІ ст.

У таких класах навчатимуть правил пожежної, мінної безпеки та цивільного захисту в цілому, засвоєння алгоритму дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій різного характеру тощо.

Віра ЧОПИК, Media Дрогобиччина