Як вберегти дітей у соцмережах? Для уваги батьків та педагогів

Як вберегти дітей у соцмережах? Для уваги батьків та педагогів

У зв’язку з останніми подіями в Україні тема агресії та насильства в Інтернет-середовищі є особливо актуальною. Діти є найчутливішою суспільною групою, яка дуже добре відображає зміни, що відбуваються в сучасному соціумі. Оскільки сучасні підлітки досить швидко починають користуватись Інтернетом, то не можна ігнорувати його вагомий вплив на дитину. На превеликий жаль, підлітки мають викривлене сприйняття віртуальної комунікації: у них немає розуміння, що спілкування у Інтернет-просторі, яке лише на перший погляд знімає відчуття напруги та незручності, може нести у собі реальну загрозу.

Цифрове середовище є небезпечнішим, ніж здається. Діти можуть сприймати свою активність у соціальних мережах як гру та не розуміти наслідків своїх дій, що може призводити до катастрофічних випадків. Щоб Інтернет був безпечним для дітей, перш за все потрібно уявляти, які небезпеки підстерігають малолітнього користувача в Інтернеті:

  • незаконний контент: «доросла» реклама тютюну, алкоголю, азартні ігри, порнографія;
  • заклики до асоціальної поведінки, насильства та жорстокості;
  • пропаганда сексуальної експлуатації та суїцидальної поведінки;
  • спілкування на форумах і чатах із шахраями, аферистами та злочинцями у образі доброзичливців;
  • змушування надання особистої інформації дитину або її сім'ї, яка може бути використана в злочинних цілях.

Ситуація в інтернеті є дуже небезпечною і швидко змінюється, тому маємо постійно відслідковувати нові тенденції в цифровому середовищі та вчасно на них реагувати.

На сайті МОН можна знайти розділ «БЕЗПЕКА ДІТЕЙ В ІНТЕРНЕТІ» для підвищення рівня обізнаності батьків і вчителів. Зокрема, розміщені поради для батьків щодо організації взаємодії «дитина-інтернет-мобільний зв'язок» від Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі. Посилання наводимо нижче.

Чат-бот «КІБЕРПЕС» у Telegram і Viber  допоможе дізнатись про те, як діяти дітям, батькам і вчителям у разі кібербулінгу та анонімно отримати допомогу.

Хочемо повідомити, що діють телефони «гарячих ліній», за якими діти можуть отримати психологічну підтримку в разі, якщо вони потрапили в ризиковані для здоров’я ситуації, в тому числі випадки, пов’язані із соціальними мережами. Національна дитяча гаряча лінія:

0-800-500-225 (безкоштовно зі стаціонарних).

116111 (безкоштовно з мобільних).

Безкоштовна цілодобова гаряча лінія для жертв домашнього насильства – 15-47.

Безкоштовна Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства – 116-123.

 

Соціально-психологічна служба ліцею