Стажування в школах Німеччини

Із 06 по 26 листопада  я мала нагоду пройти стажування в Німеччині (м.Марктредвітц, федеральна земля Баварія) за підтримки PAD у рамках ініціативи „Школи: партнери майбутнього“. Метою мого тритижневого перебування було ознайомлення з системою освіти Німеччини та інноваційними формами та методами навчання: відвідувати уроки німецьких колег, позакласні та позашкільні заходи, брати безпосередню участь у житті школи, знайомитись із різними типами шкіл (спеціалізовані, професійні школи), поглиблювати свої знання про історію та культуру Німеччини, презентувати свою країну, ліцей тощо.

Основним місцем мого стажування була гімназія ім. Отто Ганса,  у якій діти навчаються з 5-го по 13-ий клас. Гімназія пропонує для учнів навчання у трьох напрямках: природничо-технічний, мовний (англійська, французька та латинська мови) та музичний. Після успішного складання іспитів (Abitur), випускники отримують можливість продовжити навчання у вищих навчальних закладах.  

За час мого перебування в Німеччині, я не лише брала участь в уроках німецької та іноземних мов, математики, біології, економіки, історії, але й побувала на екскурсіях у містах Нюрнберг (пам’ятки середньовічної архітектури), Реґенсбург (одне з найстаріших міст Німеччини), Бамберг (історико-архітектурний комплекс міста належить до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО), Байройт (місто Ріхарда Вагнера).

Стажування у Німеччині дало змогу здобути нові знання та отримати ідеї для подальшої роботи, познайомитися з цікавими людьми. І хоча три тижні пролетіло дуже швидко, враження та позитивні емоції залишаться надовго.

Оксана Дробиняк , учитель німецької мови