«Фінансові» екскурсії дев’ятикласників

«Фінансові» екскурсії дев’ятикласників

На днях учні 9-А класу ліцею №2 побували на екскурсії в Дрогобицькому центральному відділенні Ощадбанку. Нашим цікавим співрозмовником був керуючий банком п.Володимир Бараняк.

На фасаді будівлі банку є інформаційна дошка, з якої дізнаємося, що від часу зведення і дотепер (майже 150 років !) тут завжди розміщуються фінансові установи. «І рівень складності  операцій столітньої давності, - зазначив Володимир Бараняк, - не поступається сучасним». Ми дізналися про принципи роботи банку, побували в різних операційних залах, побачили старовинні сейфи 19 ст., якими користуються дотепер, піднялися на 2 поверх автентичними дерев'яними сходами, які були відреставровані під час капітального ремонту.

Нам відкрили сторінки життя одного з директорів "Ощадного товариства", що існувало в цій будівлі, Яна Нєвядомського. Родом з м.Самбора, він здійснив вдалу кар'єру в Дрогобичі. Роками вчився за кордоном, як стати добрим пекарем. Потім його пекарня забезпечувала хлібом весь Дрогобич, Борислав, Трускавець. Долучився до побудови будинку "Ощадного товариства", згодом став його директором, а пізніше - бургомістром Дрогобича. Добрий авторитет заслужив завдяки власній наполегливості, справедливості і вчинкам милосердя.

А ще учні дізналися про важливі істини - гроші повинні бути благом для людини, працювати на неї, а не бути причиною залежності. Окрім того, нам відкрили ще багато цікавинок. Це - інтрига, запрошуємо і Вас, наші шкільні друзі, про неї дізнатися в кабінеті керуючого. Дякуємо прекрасному співрозмовнику п.Володимирові Бараняку і зичимо процвітання фінансовій установі.

Наступна, можливо незвична для дітей цього віку, екскурсія - у Дрогобицький сервісний центр Головного управління Пенсійного фонду України. Начальник центру п.Любов  Яневич розповіла про електронні сервіси фонду, про зміни в пенсійному законодавстві держави. Цією інформацією повинен володіти кожен, хто приступає до трудової діяльності і дбає про своє майбутнє. Дякуємо, що Ви турбуєтеся про нас.

Олександра Дешева