Волинськими стежками Лесі Українки

4 червня група учнів і батьків 9-А та 9-Б класів, а також учителів ліцею здійснили мандрівку місцями Лесі Українки на Волині. Насамперед ми відвідали садибу-музей у с.Колодяжне Ковельського району, де геніальна поетеса провела свої дитячі та юнацькі роки. Висловлюємо велику вдячність працівникам музею за змістовну, пересипану поезією екскурсію. Ми багато дізналися про родинне виховання у сім'ї Косачів. Батьки доклали неймовірних зусиль, щоб усі шестеро дітей виросли працьовитими, залюбленими в рідну мову, традиції, мистецтво. У стінах рідного дому вони отримали високу європейську освіту, чим дуже вирізнялися у своєму колі. Володіли багатьма іноземними мовами, мали ґрунтовні знання з історії України  і світової історії, пізнавали природу рідного краю. Щоденна праця, розподіл обов'язків, здорове харчування, прогулянки на природі - все обдумано батьками до найменших дрібниць. І, мабуть, найважливіше - любов до ближніх, служіння громаді. На плечах таких родин тримається Україна.

А які враження ми отримали від відвідування білого будиночка, де мешкала Леся Українка! Відчиняючи двері, потрапляєш у світ дорогих серцю речей поетеси. Ось робочий стіл, етажерка з книгами, улюблений друг -фортепіано. Попри велику заможність батьків, все в міру скромно і естетично. Затишком і добрим смаком вирізняється й сірий батьківський будинок. Біла спальня, робочий кабінет батька, вітальня, облаштована сценою, на якій діти Косачів разом із сільськими дітлахами ставили вистави.                                                                              

Вся садиба потопає в квітах і деревах. До сих пір збереглися груша й кизил, посаджені Лесею. Звивиста стежина веде до невеличкого озера. Довкруж - скульптури літературних героїв поетеси: Мавка з Лукашем, Доля… Милуємося, вбираємо в очі красу Волині, оспіваної Лесею.                                                                                                      

Потім дорога веде нас до Луцька, а саме - старої частини міста. Могутнім велетнем красується над ним замок Любарта. Поруч - вулиця Драгоманова, на якій зберігся будинок родини Косачів.                                                                                    

Скориставшись порадою місцевих жителів, ідемо шукати будинок з химерами місцевого скульптора Миколи Голованя. Він розташований на березі річки Стир. Подвір'я, стіни, дах прикрашають скульптури різних стилів. Загалом тут - на крихітній території - 500 творів! Автора застаємо за роботою. Він замішує цемент, мудрує над новим творінням. Микола Головань ділиться історією свого життя-буття, радить школярам цікавитися мистецтвом і розвивати просторову уяву. Над Стиром його велична робота - Мадонна з немовлям.                                                                                                                              

Тихо пливе річка, береги якої пам'ятають маленьку Ларису Косач, що на саме Водохреща сильно перестудила ноги. Не навчаючись в університеті, стала найосвіченішою українкою свого часу. Тендітна жінка, що у тривалій важкій боротьбі за життя написала невмирущі твори, давши їм авторство - Леся Українка. Читаймо її твори, вчімося мудрості, відвідуймо Лесині місця. Бо за нас це ніхто не зробить.

Олександра Дешева