ВІД ЕЛЕКТРОЛІЗУ СОЛЕЙ – ДО ОЛЕКСИ ДОВБУША: завершився проект за участю учнів 8-их класів

ВІД ЕЛЕКТРОЛІЗУ СОЛЕЙ – ДО ОЛЕКСИ ДОВБУША: завершився проект за участю учнів 8-их класів

У вівторок, 8 червня, завершився тривалий мультидисциплінарний STEM-проект, започаткований ще у час квітневого дистанційного навчання, коли восьмикласники на уроках фізики вивчали електричний струм у різних середовищах. Однією з найважливіших тем розділу був струм в електролітах, адже пов'язаний він із давньою візитівкою нашого міста – дрогобицькою сіллю. Саме тому було вирішено реалізувати проект під умовною назвою «Отримання й електроліз солей».

Учні 8-Б та 8-В класів під керівництвом учителів фізики (А.Р. Бурий) та хімії (Г.Є. Панчишак) ознайомилися з механізмами електролітичної дисоціації, мали змогу вивчити хімічну будову кристалів електролітів (кухонної солі, мідного купоросу, купрум хлориду тощо), дізнатися про особливості йонного зв’язку, переглянули досліди, що стосуються процесу електролізу, а головне – отримали гарну нагоду практично вивчити різноманітні застосування цього процесу.

Зокрема, наші учні спостерігали отримання чистої міді під час проходження струму крізь водний розчин мідного купоросу, за допомогою надточних електронних ваг безпосередньо визначили масу міді, виділеної на катоді протягом певного часу; за яскравістю світіння ламп різних потужностей порівнювали силу струму у дистильованій воді та у звичайній воді, набраній зі шкільного водопроводу; дізналися про те, як можна використати електроліз для очищення стічних вод (ця проблема особливо гостра у густонаселених країнах так званого «третього світу», однак незабаром може торкнутися й України, тим приємніше було розповідати про здобутки випускника нашої школи Тараса Рип’яка, котрий працює у фірмі, що впроваджує цю інноваційну технологію); бачили демонстрацію з розкладання водопровідної води на кисень і водень, який можна використовувати в автомобільній промисловості як екологічно чисте пальне – ще один перспективний напрям розвитку сучасної науки.

Підсумком проекту була цікава та насичена екскурсія на знамениту дрогобицьку солеварню, що є одним із найстаріших підприємств цього профілю в Європі. До неї долучилися класні керівники обох класів (Сергій Живчин і Галина Химич).

Розповідь досвідченого ветерана солеварні пані Оксани Бунди була захоплено сприйнята вчителями й учнями, адже йшлося не лише про деталі «появи» солі в нашому регіоні (поклади галіту як наслідок переміщення літосферних плит), пані Оксана детально продемонструвала шахту, де з 50-метрової глибини набирають сольовий розчин (до речі, дерев’яні конструкції у глибині шахти ідеально «законсервувалися» цим розчином і протягом століть не зазнали руйнування), ознайомила всіх із технологією випарювання солі, показала інтер’єр споруди зі спеціальними розсолозбиральними басейнами, де учні почули багато нової інформації про густину та концентрацію розчинів. Цікаво будо дізнатися, що торік саме у цій будівлі знімали один із епізодів фільму про Олексу Довбуша, прем’єра якого запланована на осінь 2021 року (режисер Олесь Санін) – тож дрогобичани матимуть чудову нагоду незабаром побачити цей драматичний епізод у кінотеатрах, а кому стане цікаво, як знімалося падіння панського сина у басейн – звертайтеся на солеварню, пані Оксана залюбки усе розповість!

Маємо надію, що такі проекти з широким спектром міжпредметних зв’язків на стику фізики, хімії, екології, історії, географії, краєзнавства надалі практикуватимуться в нашому ліцеї, адже сприяють формуванню наукової картини світу та громадянської позиції молодого покоління – це і є справжня мета STEM-освіти.

                                                                              Андрій Бурий, Галина Панчишак