Сучасний урок – основа ефективного та якісного навчання

25 січня в ліцеї №2 відбулося засідання педагогічної ради на тему «Сучасний урок – основа ефективного та якісного навчання». Вибір цієї теми не є випадковим. Змінюється мета та зміст освіти, з’являються нові засоби та технології навчання, але з уроку починається освітній процес, уроком він і закінчується. Саме на уроці зустрічаються головні учасники цього процесу: учитель та учень. І що би не говорили про такі потрібні та правильні ідеї, як самоосвіта, дистанційне навчання, він – учитель – завжди буде головною дійовою особою на будь-якому уроці. Разом із тим ми всі розуміємо, що виникає потреба подивитися по-новому на сучасний урок, його структуру, форми, технології проведення. І саме тому педагоги мали можливість глянути на урок крізь призму модернізації освіти. У груповій роботі вчителі робили порівняльну характеристику традиційного та сучасного інтерактивного уроку, визначали риси сучасного уроку, впорядковували його етапи та визначали відсоток часу, що припадає на кожний етап, розставляли критерії ефективності уроку в порядку значущості від найважливішого до менш важливого. 

Кожен учитель хоче, щоб його учні добре вчилися, з інтересом і бажанням працювали на уроці. Батьки учнів також зацікавлені в цьому. Але іноді вчителям і батькам доводиться з жалем констатувати: «не хоче вчитися», «міг би чудово займатися, але не має бажання». І саме вчителі підбирали об’єктивні чинники, які впливають на ефективність уроку, характеризували всі аспекти ефективності, що залежать від учня та від учителя. Після виступів були доповнення та обговорення.

Виконання домашнього завдання – невід’ємна частина процесу навчання. Учителі познайомилися із рекомендаціями МОН щодо домашніх завдань (обсяг, зміст,  характер, час виконання та оцінювання домашніх завдань).

Підсумувати знання, здобуті впродовж засідання, допоміг один із прийомів рефлексії «Закінчи речення…». На завершення всі із захопленням прослухали відеопритчу «Урок метелика». 

Отож вірмо у свої сили й можливості, будьмо успішними на кожному уроці і любімо дітей, щоб вони «могли літати»! Робіть усе з любов’ю, адже усе, що робиться з любов’ю, приречене на успіх.

Оксана Дяків