Weihnachtsprojekt 2023

Із яким нетерпінням 10-класники ліцею №2 чекали цьогоріч грудня! З якою ретельністю готувалися!.. Адже 11 з них отримали чудову нагоду взяти участь у тринаціональному проєкті „Weihnachtswoche 2023“, який традиційно організовується екологічним осередком Шпонс Гаус, що у м. Герсгайм (Заарлянд, Німеччина). І цей рік не став винятком.

Третього грудня учні трьох навчальних закладів: ліцею №2 м. Дрогобич (Україна), ліцею №2 м.Ланцут (Польща) та школи м. Мандельбахталь (Німеччина) - знову зустрілися в Герсгаймі. Зустріч старих добрих друзів… Адже ці школи вже не вперше беруть участь у спільних проєктах. Тому тепла дружня атмосфера була гарантована. Надзвичайно вразило те, що міжмовна та міжкультурна комунікація польських і українських ліцеїстів розпочалася вже дорогою до Шпонс Гаусу і успішно продовжилася в його стінах після прибуття німецької групи. Цікаві воркшопи, екскурсіі до Заарбрюкена, відвідини Європарламенту в  Страсбурзі, прогулянка одним з найкращих різдвяних ярмарків Європи - це далеко неповний перелік заходів, організованих Шпонс Гаусом.

За ці короткі 5 днів діти постійно працювали в міжнаціональних групах, шукали спільні й відмінні риси своїх культур, обмінювалися думками про сталий розвиток, а ще багато співали, танцювали, дарували подарунки і просто весело проводили час разом. Вечір четверга, який був присвячений різдвяним звичаям та традиціям, став яскравим відображенням такої активної співпраці. Презентації про різдвяні особливості кожної з країн, колядки трьома мовами, інсценізації - все це стало підсумком активного тижня. На вечорі були присутні не лише учасники проєкту. Його відвідав голова районної адміністрації Теофіль Ґальо, а також мешканці самого містечка Герсгайм, які із захопленням слухали українські та польські колядки.

Хочеться відзначити також те, що протягом усього нашого перебування ми відчували підтримку польських і німецьких друзів. Свою проукраїнську позицію дехто вирішив підкріпити ділами. Так небайдужі жіночки-пенсіонерки з м. Герсгайм сплели і передали нами 121 пару теплих шкарпеток, а  батьки однієї з початкових шкіл у м. Цвайбрюкен, дізнавшись, що приїжджає група з України, вже вдруге зібрали чималу допомогу для  потребуючих учнів ліцею. Такі вчинки розчулюють і надихають.

Важко було нам колядувати, коли приходили сповіщення про повітряну тривогу. Однак наші Збройні Сили в Україні і такі надійні друзі за її межами - це те, що надихає нас співати українську колядку ще голосніше, щоб весь світ почув, що ми є: такі співучі, колоритні, у наших неповторних вишиванках.

Дякуємо Шпонс Гаусу, щира вдячність п. Юреку Венгжиновському, п. Гансу Боллінґеру за можливість брати участь у таких проєктах, за можливість відчувати себе частинкою Європи, шлях до якої такий довгий і кривавий.