Методоб'єднання вчителів математики, фізики й інформатики

У понеділок, 25 жовтня, у перший день шкільних канікул методичне об’єднання вчителів математики, фізики та інформатики зібралося на чергове засідання, щоб обговорити актуальні проблеми, обмінятися досвідом, поділитися враженнями стосовно викладання цих надважливих предметів протягом перших двох місяців навчання. Засіданню передувала копітка робота, зокрема, опрацьовувалися інструктивно-методичні матеріалів МОНУ, було проведено нараду щодо підготовки проектів ШНТ «Еврика», з’ясовувалися особливості викладання предметів, які забезпечує кафедра, у 5 класах, учні яких є учасниками «пілотного» проекту з упровадження оновленого Держстандарту базової освіти.

Сьогодні робота була напрочуд плідною. Керівник методоб’єднання А.Р. Бурий підняв питання впровадження технологій формувального оцінювання на уроках математики, фізики, інформатики, астрономії, а також ознайомив колег із матеріалами майбутнього методичного посібника для вчителів за результатами роботи авторської творчої майстерні «Інноваційне та традиційне у педагогічних технологіях навчання фізики й астрономії в сучасній українській школі» при КЗ ЛОР ЛОІППО у 2021 році. Приємно, що наш ліцей у цьому масштабному виданні буде презентований авторськими публікаціями одразу двох педагогів – А.Бурого та Л.Черхавської. 

Зацікавлення колег викликало ознайомлення з досвідом викладання математики (В.Л.Романюк), фізики (А.Р.Бурий), інформатики (О.О.Іваночко) у 7-А класі з інклюзивним навчанням, а також обговорення викладання математики у новосформованих 10-их класах нашого ліцею (В.В. Хом’якевич, І.В. Гордієнко). 

Жваву та тривалу дискусію викликав ґрунтовний виступ Л.В. Черхавської, яка ознайомила колег з матеріалами, за якими навчаються математиці учні 5-их класів. Саме ці діти беруть участь в пілотному проекті з упровадження нових методик, тож не дивно, що програма, робочі зошити та підручники з математики для 5 класу викликали таке інтенсивне зацікавлення.

Приємно було почути думки та враження від роботи в ліцеї тих педагогів, які цього року щойно стали учасниками нашого численного колективу, – вчителя інформатики Андрія Лозинського та вчительки математики Ірини Гордієнко, основним місцем праці якої є кафедра математики ДДПУ ім. І. Франка.

Наприкінці засідання І.П. Гурська й О.О. Іваночко поділилися враженнями від участі у навчанні тренерів FIRST LEGO LEAGUE Challenge, що відбувалося 9–10 жовтня у Києві. Це подія неабиякої важливості, бо протягом навчального року команда учнів нашого ліцею виступатиме у Всеукраїнському фестивалі робототехніки, тематичною візитівкою якого на цей раз буде гасло «Доставка об’єднує». Учителі охоче складали моделі роботів, програмували їхні найпростіші дії, обчислювали швидкість їхнього руху, з’ясовували залежність цієї швидкості від потужності двигуна та радіуса коліс і щиро раділи за дітей, які мають змогу займатися елементами робототехніки на уроках інформатики, адже це відкриває широкі перспективи подальшої комплексної реалізації  концепції STEM-освіти. 

А.Р. Бурий, 

керівник методичного об’єднання.